• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Back

Waarom hebben planten voedingsstoffen nodig?

BAC-Online-gezonde-plant.jpg05 Oct

Planten hebben voedingsstoffen nodig om te overleven. In de natuur krijgen planten voedingsstoffen binnen dankzij natuurlijke processen, maar in de kwekerij of binnenshuis vinden deze niet plaats. Daarom is het van belang uw gewas in dat geval regelmatig te voorzien van de juiste voeding.

Planten kunnen hun voedingsstoffen gedeeltelijk zelf produceren. Ze halen energie uit zonlicht en zetten daarmee water en CO2 om in zuurstof en glucose. Dit proces heet fotosynthese. Glucose zorgt ervoor dat planten kunnen groeien en zuurstof is nodig voor de respiratie (ademhaling). De rest van de voedingsstoffen halen ze met hun wortelgestel uit de bodem.

Welke voedingsstoffen hebben planten nodig?

Planten hebben een aantal hoofdelementen en sporenelementen nodig om te kunnen overleven. De hoofdelementen dragen bij aan de groei van de plant en zijn nodig in grote hoeveelheden. De sporenelementen zorgen ervoor dat de plant goed functioneert. Het verschilt per type gewas welke sporenelementen in meer of mindere mate essentieel zijn.

Hoofdelementen die een plant nodig heeft:

 • Stikstof: is een belangrijk eiwitonderdeel en speelt een grote rol bij de groei, de bladontwikkeling en de fotosynthese.
 • Fosfor: zorgt voor de wortelontwikkeling, zaadvorming, bloei en ademhaling van de plant.
 • Calcium: creëert stevigheid en regelt de pH-waarde.
 • Zwavel: is net zoals stikstof een belangrijk eiwitonderdeel en draagt bij aan de groei van de plant.
 • Kalium: zorgt ervoor dat de plant stevig is en weerstand kan bieden tegen plantenziektes en vorst. Lees meer over kalium.
 • Magnesium: stimuleert een goede bladontwikkeling en speelt een grote rol bij de suikervorming tijdens de fotosynthese. 

Sporenelementen die een plant nodig heeft:

 • Boor: draagt bij aan de wortelontwikkeling, bevordert de opname van fosfor en calcium en creëert een goede celwand. 
 • Koper: stimuleert de stofwisseling rondom de wortels en zorgt voor de chlorofylvorming. Chlorofyl bevordert de bladgroenproductie.
 • IJzer: verbetert de chlorofylvorming, zorgt ervoor dat stikstof zich goed kan binden en speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van eiwit (eiwitsynthese).  
 • Mangaan: is een essentiële bouwsteen voor een aantal eiwitten die plantprocessen mogelijk maken, zoals celdeling, ademhaling, fotosynthese en eiwitstofwisseling. 
 • Molybdeen: stimuleert de stikstofbinding bij vlinderbloemige gewassen, zoals klaver, luzerne, erwt en veldboon. Het bevordert ook de eiwitvorming in de plant.
 • Zink: speelt een grote rol bij de chlorofylvorming, biedt bescherming tegen gevaarlijke bacteriën en schimmels en is ook een belangrijk eiwitonderdeel.

We raden u aan om nauwkeurig te bestuderen hoeveel hoofd- en sporenelementen uw gewas exact nodig heeft. Als een plant bijvoorbeeld te veel stikstof krijgt, leidt dat tot zwartgroene bladeren. Ook is de plant vatbaarder voor ziekten. Krijgt een plant te veel magnesium binnen? Dan wordt de beschikbaarheid van calcium en kalium lager.

Voeding van BAC

BAC produceert uiteenlopende soorten biologische, organische en vegan plantenvoeding die eenvoudig opneembaar zijn. Onze biologische groeivoeding ‘Organic Grow’ stimuleert bijvoorbeeld de wortelontwikkeling en bevordert de groei van de juiste micro-organismen. Deze zorgen ervoor dat de elementen die uw gewas nodig heeft direct beschikbaar zijn. In onze webshop ziet u meer voedingsproducten die bijdragen aan de ontwikkeling van uw gewas.  

« Back

Scroll to top