• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Zadní

Jak si poradit s nemocemi listů?

bladproblemen-1-bac-online.jpg13 Mar

Když rostlině onemocní listy, může se stát, že budou zvadlé, uschnou nebo se na nich objeví skvrny. Jak tomu zabránit a co dělat, když takové problémy nastanou? V tomto blogu se zaměříme na prevenci proti nemocem listů, probereme si různé druhy těchto onemocnění a poradíme vám, jak je léčit.

Prevence proti nemocem listů

Aby se předešlo případným problémům, je potřeba sledovat rostliny každý den. Jen tak si můžete ihned všimnout, že se něco děje. Zaznamenali jste něco zvláštního? Pak se nejdříve zamyslete, co jste udělali jinak. Možná jste zvýšili dávku živin nebo změnili vlhkost vzduchu. Sledujte také pokojovou teplotu. Možná že je vyšší nebo nižší než teplota, kterou vaše rostliny dokážou snést.

Také změna v hodnotě pH půdy může vést ke zhoršení stavu rostlin. Kontrolujte proto pravidelně, zda je nutné hodnotu pH zvýšit nebo snížit. Hodnotu pH lze stanovit pomocí pH metru. Je-li příliš vysoká, můžete ji kompenzovat přidáním BAC pH-. Je-li příliš nízká, přidejte BAC pH+. 

Dále je velmi důležité dávat si pozor na škodlivé houby, které jsou původci mnoha onemocnění listů. V tomto případě je většinou nejlepší prevencí nízká vlhkost vzduchu a udržování pěstebního místa v maximální čistotě.

Různé druhy nemocí listů

Už jsme zmiňovali, že nemoci listů mohou být způsobeny přebytkem či nedostatkem živin, příliš vysokou vlhkostí vzduchu, nepříznivými teplotami anebo růstem různých druhů hub. Nyní se zaměříme na dvě častá onemocnění listů: skvrnitost listů a padlí.

  • Skvrnitost listů způsobují různé druhy hub. Tato choroba se vyskytuje v mnoha podobách a šíří se za teplého počasí, při vysoké vlhkosti vzduchu a nedostatku dusíku. Při zjištění výskytu skvrnitosti odstraňte napadené listy. Při střídání plodin dbejte na to, aby okolí bylo čisté a bez zbytků spor.
  • Původcem padlí je houba, která se přiživuje na hostitelské rostlině. Tuto houbu poznáte podle bílého povlaku, který se vyskytuje zejména na vrchní straně listů. Padlí předejdete tak, že budete používat BAC Výživu listů ve formě postřiku. Jsou vaše rostliny napadené padlím? V tom případě zkuste aplikovat postřik, který si můžete vyrobit sami doma ze 40 % mléka a 60 % vody. To zabrání dalšímu šíření nemoci. Aplikujte postřik denně, ale vyhněte se postřiku pupenů.

Chcete se dozvědět vice? 

Pro získání více informací o prevenci a léčbě nemocí listů nás neváhejte kontaktovat, buď telefonicky nebo e-mailem. Rádi vám pomůžeme udržet vaše rostliny zdravé. 

« Zadní

Scroll to top