• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Prapa

Gjithçka që duhet të dini rreth dheut dhe fertilizimit të kopshtit tuaj me perime

alles-over-aarde-1-bac-online.jpg

Nëse dëshironi që të keni një kopsht me perime, filloni të kontrolloni vetitë e dheut dhe metodat më të mira të fertilizimit. Lloji i fertilizuesit që ju nevojitet, ndërmjet të tjerave, varet nga aciditeti ose niveli i pH të dheut. Nivelet e pH mund të përcaktohen me një matës pH. Meqenëse vlerat e pH poshtë optimales mund të pengojnë marrjen e ushqyesve, ne do ta dedikojmë këtë artikull të blogut për shpjegimin e llojeve të ndryshme të dheut dhe mënyrat si ta fertilizoni kopshtin me perime. 

Argjila

Dheu argjilor është shumë pjellor dhe si rrjedhojë shumë i përshtatshëm për një kopsht me perime. Megjithatë, argjila ka edhe të metat e saj. Për shembull, në verë dhe në dimër, argjila është shumë e vështirë për t’u kultivuar. Në verë, ajo mund të thahet dhe të kthehet në një masë të ftohtë, ndërsa në dimër mund të përballeni me një substancë ngjitëse dhe rrëshqitëse. Ne do t’ju këshillojmë që ta përmirësoni strukturën e dheut duke përdorur fertilizues. 

Këshillë fertilizimi: 

Për të fertilizuar dheun argjilor, përdorni gëlqere. Fillimisht, sigurohuni që të matni nivelin e pH. Kjo do t’ju tregojë sasinë e saktë të gëlqeres që ju duhet. Gëlqerja e BAC ofron një vlerë të qëndrueshme pH dhe jep sasinë e duhur të kalciumit, gjë e cila ndihmon në forcimin e qelizave të bimës. 

Këshilla shtesë:

  • A është i lagësht dheu argjilor? Atëherë mos ecni mbi të, sepse do të ngjishet edhe më shumë.
  • Puna në dheun argjilor kryhet më së mirë në vjeshtë ose në fillim të dimrit, atëherë kur ngrica shkrifton argjilën. 
  • Mos përdorni pleh ferme, sepse kjo do ta bëjë dheun më të ngjitur. 

Squfuri

Squfuri është përzierje rëre dhe argjile. Ky dhe është i pasur me ushqyes dhe e mban mjaft mirë ujin, duke e bërë squfurin shumë pjellor dhe të lehtë për t’u punuar.  Megjithëse squfuri është i përkryer për kopsht me perime, është shumë e rëndësishme që ta fertilizoni mjaftueshëm, duke nxitur kështu rritjen e bimëve. 

Këshillë fertilizimi:
Fertilizojeni squfurin me ushqyes organik. Për shembull, kombinoni peletat tona bio me dheun Coco nga Bac. Për të mësuar nëse nevojitet gëlqere, matni nivelet e pH. 

Këshilla shtesë:

  • Punojeni tokën në janar. 
  • Mblidhini perimet herët, sepse squfuri ngrohet shpejt. 

Dhe i pasur me gëlqere

Dheu me gëlqere ka një ngjyrë të bardhë ose të verdhë të zbehtë, me gurë të vegjël në të. Ai është pjellor dhe ka balancë të mirë të ujit, duke e bërë këtë dhe shumë të përshtatshëm për rritjen e ushqimeve. 

Këshillë fertilizimi: 

Përdorni ushqyes organik në dheun e pasur me gëlqere, për shembull peletat tona bio. Përziejini këto me dhé Coco për të krijuar një simbiozë me vlerë të madhe ushqyese. 

Dheu ranor 

Dheu ranor nuk është shumë ushqyes dhe si rrjedhojë nuk është shumë i përshtatshëm për një kopsht me perime. Nëse dëshironi që ta nisni një të tillë, atëherë mbulojeni tokën me rreth 25 centimetra dhé kopshti të fertilizuar. Për ta mbajtur pjellor, duhet të shtoni çdo vit dhé e fertilizues. 

Këshillë fertilizimi: 

Përdorni peleta bio për të pasuruar dheun. Për ta ripërtërirë, shtoni dhé llave dhe Coco. Dheu i llavës është i pasur natyrshëm me ushqyes. Fertilizojeni në janar, për t’i dhënë kohë plehut të bëjë punën e tij. 

Këshilla shtesë:

  • Dheu ranor ngrohet relativisht shpejt. Në disa vite, ju mund të filloni të mbillni perime të ndryshme që në shkurt. 

Torfa

Dheu torfë përbëhet në një shkallë të lartë me mbetje gjethesh të vdekura, që i japin atij nivele të larta pH. Ato janë aq të larta saqë dheu është shumë acidik për të rritur perime. Për më tepër, dheu torfë mund të mbajë shumë ujë dhe si rrjedhojë të kthehet në kënetë. Në këtë rast, ne ju rekomandojmë që ta drenazhoni tokën. 

Këshillë fertilizimi: 

Meqenëse torfa është shumë acidike, përdorni gëlqere për të fertilizuar dheun. Në fund të fundit, gëlqerja është e kundërta e aciditetit. Sigurohuni që përpara trajtimit ta përzieni gëlqeren me dhé Coco. 

Më shumë informacion 

Keni ndonjë pyetje për sa më lart ose rreth produkteve tona? Mund të na kontaktoni në çdo moment - ju premtojmë! Presim me padurim që të na kontaktoni. 

« Prapa

Scroll to top