• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Back

Alles over aarde en mest voor uw moestuin

alles-over-aarde-1-bac-online.jpg12 Nov

Wilt u een moestuin aanleggen, maar twijfelt u over de aanpak? Allereerst is het belangrijk na te gaan welke eigenschappen de grond heeft en op welke wijze u deze het beste kunt bemesten. Welke mest u nodig heeft hangt onder andere van de zuurgraad, ofwel pH-waarde, af. Deze waarde kunt u bepalen met de pH-meter. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de opname van voedingsstoffen belemmeren. In dit blog bespreken we de verschillende soorten aarde en we geven advies over de bemesting.

Klei

Kleigrond is erg vruchtbaar en geschikt voor een moestuin, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Klei is zowel in de zomer als de winter moeilijk te bewerken. In de zomer kan het erg hard worden en scheuren en in de winter wordt het vaak een plakkerige massa. Wij raden u aan de structuur van de grond te verbeteren door deze te bemesten.

Bemesting advies:

Voor de bemesting van kleigrond kunt u het beste kalk gebruiken. Wel is het belangrijk eerst de pH-waarde te meten, zodat u exact weet hoeveel kalk u nodig heeft. Met onze BAC kalk wordt de pH-waarde van de aarde stabiel en u voorziet deze van voldoende calcium, waardoor de cellen van de planten sterker worden.

Overige tips:

  • Is de kleigrond nat geworden? Loop er dan niet overheen. Hierdoor wordt de grond nog compacter en vaster.
  • Kleigrond bewerken kunt u het beste doen in de herfst of aan het begin van de winter. De vorst kan dan goed inwerken, zodat er een mooi kruimelig geheel ontstaat.
  • Gebruik geen stalmest, hierdoor wordt de grond nog vetter.

Zavel

Zavel is een mengsel van zand en klei. De grond is voedselrijk en houdt vocht redelijk goed vast. Hierdoor is zavel zeer vruchtbaar en makkelijk te bewerken. Hoewel deze grond dus ideaal is voor een moestuin, is het belangrijk voldoende te bemesten. Zo bevordert u de groei van de gewassen.  

Bemesting advies:

Zavel kunt u het beste bemesten met biologische, ofwel organische voeding. Zo kunt u onze bio korrels gebruiken in combinatie met cocos. Of de grond kalk nodig heeft kunt u onderzoeken door de pH-waarde te meten.

Overige tips:

  • U kunt zavel het beste in januari spitten.
  • Zaai vroeg in het jaar, zavel warmt snel op.

Kalkgrond

Kalkgrond kunt u herkennen aan een wit of lichtgelige kleur met kleine steentjes. Het is een vruchtbare grond, heeft een goede waterhuishouding en is daardoor zeer geschikt om voedingsmiddelen op te verbouwen.

Bemesting advies:

U kunt kalkgrond het beste bemesten met organische voeding, zoals onze bio korrels. Als u deze mengt met cocos kunt u een symbiose creëren met een hoge voedingswaarde.

Zandgrond

Zandgrond is voedselarm en eigenlijk niet geschikt als grond voor een moestuin. Als u toch een moestuin wilt beginnen, bedek de aarde dan met een laag bemeste tuinaarde van 25 centimeter. Om de grond vruchtbaar te houden zult u jaarlijks aarde en mest moeten toevoegen.

Bemesting advies:

Gebruik bio korrels om de grond te verrijken. Als u de grond nieuw leven in wilt blazen, doe dit dan met lava aarde en cocos. Lava aarde bezit van nature veel nuttige voedingselementen. De bemesting kunt u het beste plannen in januari, de mest kan dan goed inwerken.  

Overige tip:

  • Zandgrond warmt vrij snel op. Sommige jaren kunt u al in februari beginnen met het planten van diverse soorten groenten.

Veengrond

Veengrond bestaat grotendeels uit afgestorven plantenresten. De grond heeft daardoor een hoge pH-waarde en is eigenlijk te zuur om groente op te verbouwen. Verder houdt veengrond water extra lang vast en kan daardoor zeer drassig zijn. Als dit het geval is raden wij u aan uw grond te draineren.

Bemesting advies:

Aangezien veengrond een hoge zuurgraad heeft, kunt u het beste kalk gebruiken om te bemesten. Kalk is immers een tegenhanger van zuur. Meng de kalk eerst met cocos voor u de grond ermee gaat behandelen.

Meer informatie

Heeft u vragen over het bovenstaande of over onze producten? Neem dan vooral vrijblijvend contact met ons op. We voorzien u graag van meer informatie.

« Back

Scroll to top